Je kind is bang in het donker? Probleem oplossen met een fijn kinderlampje!

Angst in het donker, een vaak voorkomend probleem bij kinderen. Maar hoe los je dit op?

Kinderen blijken heel vaak bang te zijn in het donker. Vaak zijn deze redenen die ze aangeven niet realistisch. Zo zijn ze bang voor monsters, voor geesten, voor spoken… Als ouder kan je ze dan helpen door hen te vertellen dat deze wezens niet bestaan. Maar ook inbrekers maken kinderen heel bang. Hier kan je wel vertellen dat dit niet zal gebeuren, maar hier hebben kinderen meer nodig. Organisaties zoals Kind en Gezin raden aan te praten met het kind, maar ook zaken zoals een kinderlampje kunnen hier bij helpen. Het kind zal zich hierdoor veiliger voelen, aangezien hij niet meer volledig in het donker verblijft. Zo hebben ze meer het gevoel dat ze dichter bij hun ouders zijn, anderzijds bezorgt dit fijne lampje ook voor een geruststellend gevoel voor de kinderen, omdat ze dit kennen als iets goeds.

Mag ik als ouder bij mijn kind slapen als het bang is?

Het is heel menselijk om te denken dat je er goed aan doet je kind gerust te stellen wanneer het bang is ’s avonds door samen te slapen. Helaas is dit als snel een gewoonte, ook voor je kind. Enerzijds leer je kind hierdoor niet zelfstandig te zijn, waardoor het op termijn nog steeds bang zal zijn, zeker wanneer (een van) de ouders niet rondom zouden zijn op dat moment. Anderzijds is dit ook niet bevorderlijk voor het gezinsleven en het zelfvertrouwen van je kind. Beter is dan om te kiezen voor een kinderlampje in de kamer. Zo hou je de angsten van je kind in bedwang en leer je het kind dat het zelf kan omgaan met zijn eigen angsten. Dit bevordert dan weer het zelfvertrouwen van je kind.

meisje slaapt naast leuk lichtje

Welke kinderlampjes bestaan er dan zo allemaal, zal mijn kind dit wel leuk vinden?

Er bestaan tal van kinderlampjes. Zo kan je kinderlampjes vinden :

  • van Frozen (Elza of Anna)
  • van andere Disneyfiguren (bijvoorbeeld Mickey Mouse, Minnie Mouse…)
  • in leuke figuurtjes (bijvoorbeeld in de vorm van Nijntje, Hello Kitty, maar ook Spiderman…)

Kortom, in elke vorm en voor elk kind bestaat er wel een kinderlampje dat geschikt is. Ook de prijzen variëren hierin. Op websites zoals Bol.com kan je al kinderlampjes vinden vanaf 12,95. Op LightInTheBox kan je al kinderlampjes vinden vanaf 17,84. Met andere woorden, voor elk budget is er dan ook wel een geschikte kinderlamp te vinden.

Wanneer je kind dus nog eens aangeeft bang te zijn in het donker, dan is het een leuk idee voor jezelf en voor het kind zelf om een kinderlampje in de kamer te plaatsen.  Op termijn is dit een uitstekende investering voor je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *